Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader.
Valasová, Denisa ; Márová, Ivana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej se v poslední době začal hojně využívat v kosmetickém průmyslu, zejména jako masážní olej nebo součást hydratačních krémů. Cílem této práce je charakterizace a posouzení kvality meruňkového oleje, stanovení obsahu vybraných aktivních složek, prostřednictvím řady analytických metod, a následné využití tohoto oleje právě v kosmetice a potravinářství. Práce je založena na porovnání kvality čistého meruňkového oleje a oleje po procesu fermentace. Bylo zjištěno, že olej z meruňkových jader skutečně obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Také byla potvrzena výborná antioxidační aktivita meruňkových jader, zejména těch po fermentaci. Mimo antioxidační aktivitu, obsahují vzorky po fermentaci poměrně velké množství tokoferolu. Vitamín E je důležitý pro vychytávání volných radikálů v lipidových dvojvrstvých, tudíž pro zpomalení stárnutí, ochraně membrány a také k prevenci možných kardiovaskulárních a onkologických chorob. Dále byly v diplomové práci potvrzeny nejen hydratační účinky krémů s meruňkovým olejem, ale také jejich schopnost zábrany transepidermální ztráty vody z epidermis. Krémy byly testovány na pěti probandech, ve věku 23–24 let, s různým typem pleti. Po aplikaci krémů na jejich pokožku se výrazně zlepšily tyto vlastnosti, pleť byla regenerovaná a hydratovaná po dobu 24 hodin od ošetření.
Analýza biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader.
Valasová, Denisa ; Márová, Ivana (oponent) ; Němcová, Andrea (vedoucí práce)
Diplomová práce je zaměřena na analýzu biologicky aktivních látek v oleji z meruňkových jader. Meruňkový olej se v poslední době začal hojně využívat v kosmetickém průmyslu, zejména jako masážní olej nebo součást hydratačních krémů. Cílem této práce je charakterizace a posouzení kvality meruňkového oleje, stanovení obsahu vybraných aktivních složek, prostřednictvím řady analytických metod, a následné využití tohoto oleje právě v kosmetice a potravinářství. Práce je založena na porovnání kvality čistého meruňkového oleje a oleje po procesu fermentace. Bylo zjištěno, že olej z meruňkových jader skutečně obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Také byla potvrzena výborná antioxidační aktivita meruňkových jader, zejména těch po fermentaci. Mimo antioxidační aktivitu, obsahují vzorky po fermentaci poměrně velké množství tokoferolu. Vitamín E je důležitý pro vychytávání volných radikálů v lipidových dvojvrstvých, tudíž pro zpomalení stárnutí, ochraně membrány a také k prevenci možných kardiovaskulárních a onkologických chorob. Dále byly v diplomové práci potvrzeny nejen hydratační účinky krémů s meruňkovým olejem, ale také jejich schopnost zábrany transepidermální ztráty vody z epidermis. Krémy byly testovány na pěti probandech, ve věku 23–24 let, s různým typem pleti. Po aplikaci krémů na jejich pokožku se výrazně zlepšily tyto vlastnosti, pleť byla regenerovaná a hydratovaná po dobu 24 hodin od ošetření.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.